A zöldséges lencsevagdalt tejmentes, gluténmentes, IR-kompatibilis, kínálhatjuk például párolt zöldséggel, édesburgonyapürével, kuszkusszal.
Hozzávalók 15 szelethez/darabhoz:
- 160 gramm barna lencse
- 100 gramm sárgarépa
- 50 gramm cukkini
- 50 gramm zellergumó
- 1 db közepes méretű tojás
- 4 evőkanál (gluténmentes) zabpehely
- 4 evőkanál dió
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 evőkanál napraforgóolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, őrölt kömény, babérlevél
Elkészítés:
A lencsét előző nap beáztatjuk, majd alaposan átöblítjük. Bő vízben feltesszük főni. Amint felforrt, elöntjük a főzővizet, majd újra felengedjük friss hideg vízzel. Babérlevéllel, sóval ízesítjük, 30 perc alatt puhára főzzük.
A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, durvára törjük.
Az apróra vágott hagymát kevés olajon átfuttatjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, apróra vágott (vagy reszelt) sárgarépát, cukkini, zellert. Sózzuk, fűszerezzük köménnyel, borssal, majd elpárologtatjuk a kiengedett levet.
A kihűlt lencse felét botmixerrel pürésítjük. Összekeverjük a párolt zöldségekkel, a maradék lencsével. Hozzáadjuk a felvert tojást, illetve a zabpelyhet. Egynemű masszává gyúrjuk, 10 percig pihentetjük.
Sütőpapírral bélelt formába az egész masszát vagy nedves kézzel pogácsákat formázva tepsibe helyezzük. Egybensültként előmelegített 180°C-os légkeveréses sütőben 50 perc alatt, pogácsákként 20-25 perc alatt készre sütjük.
1 szelet energia- és tápanyagtartalma:
79 kcal, 10 gramm szénhidrát, 3 gramm zsír, 4 gramm fehérje