Ismert és kedvelt reggeli az omlett. Tojásból készül... vagy mégsem? Rajcsik Enikő, a Budai Endokrinközpont dietetikusa ezúttal csicseriborsó segítségével készíti el a "hamis" zölséges omlettet.
ZÖLDSÉGES CSICSERIBORSÓ OMLETT – gluténmentes, tejmentes, tojásmentes recept
HOZZÁVALÓK 2 ADAGHOZ:
- 110 g csicseriborsóliszt
- 1 teáskanál fekete só
- ½ teáskanál római kömény
- ½ teáskanál szárított kakukkfű
- ½ teáskanál pirospaprika
- ½ teáskanál fokhagymapor
- ½ teáskanál kurkuma
- ½ teáskanál fekete bors
- 150 ml víz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 140 g gomba szeletelve
- 60 g bébispenót, aprítva
- 25 g újhagyma, aprítva
ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük össze a csicseriboróslisztet a fűszerekkel. Adjuk hozzá a vizet, és jól keverjük össze, hogy hasonló állaga legyen, mint a palacsintatésztának. Ha túl sűrű, adjunk hozzá evőkanalanként vizet, míg el nem éri a kívánt állagot.
Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat. Tegyük bele a gombát és pirítsuk 3-4 percig, míg levet ereszt. Ezután adjuk hozzá a többi zöldséget, és pároljuk együtt.
A megpárolt zöldségeket keverjük a csicseriborsós tésztához.
A serpenyőben ismét hevítsünk kevés olajat, és öntsük bele a zöldséges tészta negyedét. Fedjük le a serpenyőt és 3-4 percig süssük az omlettet, míg a szélei elválnak a serpenyőtől és elkezd megszilárdulni. Óvatosan fordítsuk meg és süssük meg a másik oldalát is. Ismételjük meg a maradék tésztával, de minden sütés előtt újra kenjük ki kevés zsiradékkal a serpenyőt. Tálaljuk melegen.
Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban:
Energia: 274 kcal
Fehérje: 15,6 g
Zsír: 7,9 g
Szénhidrát: 30,5 g
A receptet és a képet készítette:
Rajcsik Enikő dietetikus