A jól megfőzött lencse, javítja az anyagcserét, növeli az immunitást, és normalizálja a nemi és vizeletkiválasztó rendszer működését. Főzés előtt nem kell beáztatni, és sokkal gyorsabban megfő, mint más hüvelyesek. Ezúttal tejmentes receptként kínáljuk levesként.
HOZZÁVALÓK 6 ADAGHOZ:
- 200 g vöröslencse
- 1 fej vöröshagyma (közepes méretű)
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 db sárgarépa
- 2 evőkanál kókuszzsír
- 2 dl kókusztej
- 2 evőkanál reszelt gyömbér
- 1 db leveskocka
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál pirospaprika
- só, bors
- fél citrom leve
ELKÉSZÍTÉS:
Vágjuk a vöröshagymát és a fokhagymát apróra, a sárgarépát karikára. Az kókuszzsíron pároljuk üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a reszelt gyömbért és a karikára vágott sárgarépát. Pároljuk fedő alatt kb. 5 percig. Adjuk hozzá a megmosott vöröslencsét, és öntsük fel 1,5 liter vízzel, amiben előzetesen feloldottuk a leveskockát. Fűszerezzük.
Kb. 20 perc alatt készre főzzük, majd felöntjük a kókusztejjel és újra felforraljuk. Végezetül facsarjuk bele a fél citrom felét.
Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban:
- Energia: 157,8 kcal
- Fehérje: 8,3 g
- Zsír: 4 g
- Szénhidrát: 18,3 g
A receptet összeállította és a fotót készítette:
Rajcsik Enikő, dietetikus