Túró nélküli túrógombóc? Lehetséges! Itt a tejmentes, tojásmentes, gluténmentes hamis túrógombóc recept Rajcsik Enikőtől, az Életmód Orvosi Központ dietetikusától.
HOZZÁVALÓK KB. 30 GOMBÓCHOZ (6 ADAGHOZ)
- 150 g kukoricadara
- 80 g köles
- 70 g quinoa
- 4 dl kókuszital
- 4 dl víz
- 40 g mazsola
- 1 teáskanál só
- 20 g cukor
- 1 mokkáskanál vaníliakivonat
- 1 citrom leve és héja
- 120 g gluténmentes zsemlemorzsa
- 30 g olaj
EKÉSZÍTÉS:
A kukoricadarát, a kölest és a quinoát főzzük meg a növényi tejben és a vízben. Ízesítsük a sóval, cukorral, vaníliával és mazsolával. Folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, amíg egy sűrű, formázható masszát kapunk. Ha megfőtt, adjuk hozzá a citrom levét és lereszelt héját. Formázzunk a langyos masszából gombócokat és forgassuk meg az olajon megpirított zsemlemorzsában.
Tálalhatjuk lekvárral, vagy fahéjjal és cukorral ízesített növényi alapú joghurttal.
Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban (5 gombócban):
- Energia: 332 kcal
- Fehérje: 7,4 g
- Zsír: 9 g
- Szénhidrát: 54,2 g