(diabetikus)
Hozzávalók 30 db-hoz:
250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
200 g búzaliszt
50 g búzasikér
150 g tökmag
175 gramm tejföl
100 ml tej
200 g vaj
2 db tojás
15 g só
7 g instant élesztő
Elkészítés:
Elmorzsolunk 100 g vajat a 3 féle liszttel, tejföllel, tejjel, 1 db tojással, instant élesztővel, és alaposan összegyúrjuk. 1 órára félre tesszük pihenni a tésztát, majd kinyújtjuk 5 mm vastag téglalap formájúra. Ezt követően a hajtogatás során felhasználunk 100 gramm olvasztott vajat és 100 gramm tökmagot. Megkenjük a kinyújtott tésztát olvasztott vajjal és megszórjuk egyenletesen tökmaggal. A tészta bal oldali egyharmad részét behajtjuk úgy, hogy jobb oldalon egyharmad rész tészta szabadon maradjon, és a behajtott részt is megkenjük vajjal és megszórjuk tökmaggal. A jobb oldalon még szabadon levő egyharmad rész tésztát balra ráhajtjuk a már dupla tésztarétegre, és megismételjük ismét a vajjal megkenést és tökmaggal megszórást. Ezután felülről hajtjuk le a tészta egyharmadát úgy, hogy alul kimaradjon egyharmadnyi rész, szintén jöhet a vaj és a tökmag. Az alul még szabadon levő tésztarészt ráhajtjuk fölfelé a többi tésztára. Ezután a tésztát egy kicsit meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, és pihentetjük fél órát. Ha pihentetés megtörtént, akkor ismét kinyújtjuk a tésztát téglalapformájúra, és az elsővel azonos sorrendben végigmegyünk a hajtogatás lépésein, de itt már nem használunk vajat és tökmagot sem. Ha letelt az újabb fél óra pihentetés, akkor ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, felvert tojással megkenjük, maradék tökmaggal megszórjuk a tetejét, majd 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
Energia és tápanyagtartalom 1 db-ban:
Energia: 160 kcal
Fehérje: 6,7 g
Zsír: 9,5 g
Szénhidrát: 11g