Az inzulinrezisztenciásoknak sem lemondani a sütizésről. Fülöp Lili, a Budai Endokrinközpont dietetikusa egy finom körtés-diós süteményt hozott nekünk, laktózmentesen.
A teljes kiőrlésű liszt arányától függően a folyadék mennyisége is változhat!
Hozzávalók 8 szelethez:
50 g laktózmentes vaj
80-100 g eritrit vagy más édesítő (ízlés szerint, ki mennyire édesszájú)
2 db tojás
100 g rizstejszín
100 g növényi tej (én zabtejet használtam)
250 g liszt (én 70%-ban használtam teljes kiőrlésű lisztet, 30% rizslisztet)
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
szegfűszeg, fahéj ízlés szerint
Díszítéshez:
2 db körte
pár szem dió
Elkészítés:
A körtéket félbevágva forrásban lévő vízbe tesszük, fahéjat, szegfűszeget adunk hozzá és fedő alatt puhára főzzük. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A puha vajat az édesítőt és a tojásokat kézi habverővel dolgozzuk össze. Egy keverőtálban keverjük össze a liszteket, a sütőport és a fűszereket. Szép lassan adagolva keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd keverjük hozzá a rizstejszínt, növényi tejet is. Öntsük tetszőleges formába a masszát, a körtéket és a diót óvatosan nyomkodjuk a tésztába., majd körülbelül 30 perc alatt készre sütjük.
TIPP: A teljes kiőrlésű liszt arányától függően a folyadék mennyisége is változhat!
1 szelet energia- és tápanyagtartalma:
212 kcal, 23 gramm szénhidrát, 10 gramm zsír, 5,5 gramm fehérje
A receptet összeállította:
Fülöp Lili, dietetikus