(gluténmentes, IR-kompatibilis)
Hozzávalók 6 szelethez
6 db tojás
6 evőkanál (90g) zabpehelyliszt (gluténmentes)
3 evőkanál xilit
3 evőkanál eritrit
6 evőkanál víz
150 g érett, puha avokádó
150 g cukormentes fehércsokoládé
150 g light túró
30 g light margarin
Ehető ibolya kb. 40 db
Elkészítés
A torta alapjához klasszikus piskótát készítünk. Különválasztjuk a tojások sárgáit a fehérjétől. A tojásfehérjéhez hozzáadjuk az édesítőszereket, majd gépi habverő segítségével kemény habbá verjük. Ezt követően habosra keverjük a tojássárgáját vízzel és a kimért liszttel. Amikor elkészült óvatosan, nehogy összetörjön, belekeverjük a fehérjét a sárgájába, majd egy 18 cm átmérőjű margarinnal kikent és enyhén lisztezett tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben 150°C-on kb. 25 percig sütjük. Az idő elteltével, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a piskóta.
Amíg készül a torta alapja, elkészítjük a krémet. A túrót apró lyukú szűrőn átpasszírozzuk, hogy ne legyen darabos a krémben, majd a félbevágott és kimagozott avokádóval együtt egy edénybe helyezzük. A csokoládét, margarinnal együtt gőz felett megolvasztjuk, majd a krém többi alkotójához öntjük és összeturmixoljuk őket. Amikor elkészült a piskóta hagyjuk kicsit kihűlni, majd óvatosan félbevágjuk, hogy két tortalapot kapjunk. Tegyük a két lap közé a krém kb. 1/3-át, majd a maradékkal vonjuk be a tortát. Legvégül pedig díszítsük tetszés szerint ibolyával vagy egyéb ehető virággal.
Energia-és tápanyagtartalom 1 szeletben:
- Energia: 267 kcal
- Fehérje: 11 g
- Zsír: 15 g
- Szénhidrát: 27 g
A receptet és fotót készítette:
Sárga Diána
dietetikus