Az ősz a sütőtök szezonja. Sokféleképp - akár sülve, akár levesként, akár gofritésztában kisütve - lehet fogyasztani, mi most egy sütőtökös muffint hoztunk - gluténmentesen Rajcsik Enikő, a Budai Endokrinközpont dietetikusának ajánlásával.
Hozzávalók 10 muffinhoz:
200 g GM zabpehely
180 g sütőtök püré
2 db tojás
150 g natúr görög joghurt
80 ml méz
2 kávéskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál vanília kivonat
1/4 teáskanál só
2 teáskanál fahéj
30 g dió
Elkészítés:
A zabpelyhet turmixgépben daráljuk lisztté. Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót (a dió kivételével), és keverjük (vagy turmixoljuk) addig, amíg teljesen homogén lesz. Adagoljuk a krémet muffinformába (10 darab), szórjuk meg a tetejét a durvára vágott dióval.
Előmelegített sütőben 180 fokon süssük 30 percig.
Tápanyagtartalom egy darab muffinban:
Energia: 166,5 kcal
Fehérje: 5,3 g
Zsír: 5,2 g
Szénhidrát: 25,3 g
A receptet összeállította:
Rajcsik Enikő dietetikus