Spárgaszezon van. Szarka Dorottya, a Budai Endokrinközpont dietetikusa egy gluténmentes, inzulinrezisztencia-diétába beilleszthető zöldséges egytálételt készített belőle.
Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 g hajdina
- 80 g zellergumó
- 500 g spárga
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 1 tk reszelt gyömbér
- 1 kezeletlen citrom leve és héja
- 2 ek napraforgóolaj
Elkészítés
A hajdinát átmossuk, szűrőn lecsepegtetjük. A zúzott fokhagymával, reszelt zellerrel együtt 1 evőkanálnyi felhevített olajon lepirítjuk, majd felöntjük négyszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, fűszerezzük borssal, reszelt gyömbérrel. Hagyjuk felforrni, 5-10 percig pároljuk, majd elzárjuk alatta a gázt, lefedjük.
Közben egy evőkanálnyi olajon átfuttatjuk a darabolt spárgát, leöntjük egy citrom facsart levével, zsírjára pirítjuk. A pirított spárgát hozzákeverjük a kész hajdinához, összeforgatjuk egy citrom reszelt héjával.
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
250 kcal, 35 gramm szénhidrát, 6,7 gramm zsír, 9,6 gramm fehérje
A receptet összeállította:
Szarka Dorottya dietetikus