Ha most értesült róla, hogy húsvéti vendége gluténmentesen étkezik, ne kapjon a fejéhez, még nem késő összeállítani egy gyors harapnivalót, hogy kedveskedni tudjon neki! A hozzávalók - így húsvét táján - általában mindenhol megtalálhatók és pillanatok alatt összeállítható, kisüthető SOS (vagy sós) muffin készíthető belőlük.
Hozzávalók 12 db muffinhoz
- 125 g kukoricaliszt
- 125 g barna rizsliszt
- 1 evőkanál útifű maghéj (elhagyható)
- 2 db tojás
- 2 evőkanál tejföl (12%-os zsírtartalmú)
- 1 dl langyos víz
- 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
- 100 g füstölt sonka
- 1 marék medvehagyma
- 50 g trappista sajt
- 1 kávéskanál só
- ízlés egyéb fűszerek, pl. oregánó, majoranna
Elkészítés
Kimérjük a száraz alapanyagokat, egy tálban összekeverjük őket, fűszerezzük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a langyos vizet. 5-10 percet állni hagyjuk, addig előkészítjük a többi hozzávalót.
A sonkát apró kockákra vágjuk, a medvehagymát finomra aprítjuk, a sajtot lereszeljük.
A sonkát, medvehagymát a tésztához keverjük, majd muffinpapírral bélelt vagy szilikonos muffinformákba adagoljuk, tetejüket reszelt sajttal megszórjuk.
Előmelegített 160°C-os sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
1 darab muffin energia- és tápanyagtartalma:
- energia: 130 kcal
- szénhidrát: 15 g
- zsír: 5 g
- fehérje: 4 g
A receptet összeállította:
Szarka Dorottya dietetikus