Különleges mediterrán ízvilágú gluténmentes, tejmentes, IR-kompatibilis muffin.
Hozzávalók 12 db-hoz
80 g lencse (száraz)
100 g paradicsom
30 g vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál lenmagpehely
1 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál sütőpor (gluténmentes)
1 db tojás
só, bors, babérlevél
Elkészítés:
A lencsét előző nap beáztatjuk, majd másnap sóval, borssal és babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük. Amikor elkészült a lencse akkor leöntjük róla a vizet és hagyjuk kicsit kihűlni. Közben a paradicsomot és a hagymát nagyobb darabokra aprítjuk, és a beletesszük egy edénybe, amelyben majd a lencsével, ill. a fokhagymával együtt alaposan össze tudjuk turmixolni. A pürét ízesítjük sóval, borssal és mustárral, majd beletesszük a lenmagpelyhet, a sütőport és jól elkeverjük benne. Szükség esetén után ízesítjük, legvégül pedig a tojást is belekeverjük. Muffin formába kis muffin papírokat helyezünk, majd egyenletesen 12 felé osztjuk a lencsekrémet. Végül előmelegített sütőben 150° C-on kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Tálalhatjuk önmagában kisétkezésre, de akár fogyaszthatjuk saláta mellé vagy főzelékhez feltétként.
Energia-és tápanyagtartalom 1 db-ban
Energia: 39 kcal
Fehérje: 3 g
Zsír: 1 g
Szénhidrát: 5 g
A receptet és fotót készítette: Sárga Diána, dietetikus