Sokan úgy gondolják, ha valakinél pajzsmirigybetegséget diagnosztizálnak, akkor a gyógyszeres kezelés mellett a plusz jód bevitele sokat javítana az állapotukon. Pedig vannak olyan zavarok – pl. pajzsmirigygyulladás, autoimmun zavarok-, amikor a jód többet árt, mint használ. Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa a jódszegény étrendet ismerteti.
Jód pajzsmirigyzavar esetén- barát vagy ellenség?
A jód a pajzsmirigy működéséhez elengedhetetlen nyomelem, ugyanis a mirigy hormonjainak alkotórésze, és képződésükhöz nagy mennyiségű jódra van szükség. Azonban a plusz jód bevitele nem minden esetben vezet eredményre, sőt, van, hogy csak ront az állapoton.
A jódhiányos afrikai területeken végzett jódozási programmal szerencsére csökkent a golyvások száma, viszont növekedett az autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedőké. A betegségre genetikailag fogékonyak számára ugyanis a jód mind gyulladást, mind alul/túlműködést is kiválthat. Az alulműködésben szenvedők többsége egy autoimmun betegségben, Hashimoto-kórban szenved. A kiváltó ok, amely lehet pl. a jód, hatására TPO enzim elleni autoantitestek jelennek meg a szervezetben, amely a pajzsmirigy károsodásához vezet.
Jódszegény diéta
Jódot legnagyobb arányban a tengeri halak, kagyló, tengeri herkentyűk, a jódozott só, vagy ezzel készült termékek, tej és tejtermékek tartalmazzák.
Növényi élelmiszerek jódtartalma jelentősen függ a talaj jódtartalmától. Magyarországon a talaj összességében jódszegénynek tekinthető- mondja Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
Amennyiben nem – vagy nem kellő mértékben- javulnak a pajzsmirigy funkciói, érdemes lehet a kezelőorvosával egyeztetni arról, hogy vajon szükséges-e jódszegény diétát tartania. Amennyiben az orvosa úgy rendeli, hogy a pajzsmirigy kezelésének fontos része a jódszegénység előfordulhat, hogy bizonyos ételeket érdemes elkerülnie.
Néhány étel, amelyeket jódszegénység esetén ajánlott fogyasztani, ill. kerülni:
Ezeket bártan fogyassza
|
Ezeket lehetőleg kerülje
|
friss gyümölcsök/zöldségek
|
jódozott só, tengeri só
|
sótlan magvak
|
tengeri halak, herkentyűk, algák, sushi
|
tojásfehérje
|
tejtermékek, tejcsokoládé
|
friss húsok
|
tojássárgája
|
cukor, lekvár, dzsem, méz, juharszirup (egészséges táplálkozásnak megfelelően mértékletesen javasolt)
|
szójabab, szójás termékek (szójaolaj megengedett)
|
növényi olajak
|
jódtartalmú vitaminok, étrend kiegészítők
|
fűszerek, jódmentes só
|
egyéb jódtartalmú termékek pl. gyógyszerek
|
|
magas jódtartalmú ásványvizek
|
|
E127 adalékanyagot tartalmazó élelmiszerek, mint pl. koktélcseresznye, gyümölcskonzervek,
|
Természetesen a diétának minden esetben személyre szabottnak kell lennie, amely összeállításában dietetikus szakember tud segítséget nyújtani. Bizonyos időközönként elvégzett kontroll laborvizsgálatok alkalmával szükséges ellenőrizni a pajzsmirigy funkciókat és ennek ismeretében kell felállítani a további étkezési tervet, valamint a gyógyszer dozírozását is.
Forrás: Budai Endokrinközpont