(gluténmentes, tejmentes, IR-barát)
Hozzávalók 4 adaghoz
A csicseriborsóhoz
- 2 konzerv csicseriborsó (kb. 500 gramm) vagy 240 gramm száraz csicseriborsó
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 ml kókusztejszín
- 1 db paradicsom
- 2 evőkanál natúr (nem cukrozott) mogyoróvaj
- só, bors
- 1-1 csipet szerecsendió és gyömbér
- 1-1 kk őrölt koriander, római kömény, kurkuma, mustármag, fahéj
A padlizsánraguhoz
- 2 közepes méretű padlizsán
- 2 teáskanál kókuszzsír
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, édes pirospaprika
- chili (opcionális)
Elkészítés
Ha száraz csicserit használunk, akkor áztassuk elő egy éjszakára, majd bő hideg vízben főzzük puhára. Konzerv esetén csak öblítsük le, hagyjuk lecsöpögni.
Kókuszzsíron üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, lepirítjuk a zúzott fokhagymát, majd rádobjuk a csicseriborsót. Összeforgatjuk, fűszerezzük. Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, zsírjára pirítjuk. Rákanalazzuk a mogyoróvajat, hagyjuk elfolyósodni, majd felöntjük kókusztejszínnel, s takaréklángra véve hagyjuk besűrűsödni.
A padlizsánokat megmossuk, apró kockára vágjuk, majd minimális zsiradékon, folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk. Ha kell, minimális vízzel felöntve megelőzhetjük, hogy leégjen! Hozzáadjuk a vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, s annyi vízzel, amennyi 1 ujjnyival ellepi, felöntjük. Megszórjuk pirospaprikával, ha szeretnénk, chilivel, és hagyjuk, hogy teljesen megpuhuljon, szinte szétessen.
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
456 kcal, 55 gramm szénhidrát, 17 gramm zsír, 13 gramm fehérje
A receptet összeállította:
Szarka Dorottya dietetikus