Egyre többen térnek át a gluténmentes táplálkozásra, egyesek orvosi javaslatra, míg mások csak az egészséges életmód jegyében. A lisztválasztás sokaknál nagy fejtörést okoz, de ma már számtalan alternatíva közül lehet választani. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa a legnépszerűbb gluténmentes liszteket ismerteti.
Kukoricaliszt
Az E-vitaminban gazdag kukoricaliszt a gluténmentes táplálkozás egyik fő alapanyaga, hiszen nem tartalmazza a problémát okozó fehérjét. Jól alkalmazható sütemények készítéséhez édeskés ízének köszönhetően, de jellegzetes íze miatt nem mindenki kedveli. Sárga színének köszönhetően nem tűnik fel, ha tojásmentesen készül az ételünk. Hátránya, hogy ha 30-40%-nál több kukoricalisztet tartalmaz egy kenyér, akkor törékennyé, szárazzá válik.
Rizsliszt
A finomra őrölt rizsből készült liszt egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gluténmentes diétát követők körében. Nem csak kenyerek és különféle tészták készítéséhez alkalmas, hanem sűrítőanyagként is kiváló. Viszonylag jól alkalmazható a búzaliszt helyettesítésére, de kevés tojás és margarin tartalmú süteményeknél érdemes magasabb zsiradék tartalmú lisztekkel keverni! Magasabb rosttartalmú változata a barna rizsliszt, mely ugyanúgy használható, mint a fehér változat- mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
Hajdinaliszt
A hajdinaliszt bár jellegzetes ízű, de sokrétű alapanyag. Készítenek belőle kenyeret, pogácsát, és süteményeket is, sőt a jellegzetes francia palacsinta alapanyagául szolgál. Magas rosttartalmának köszönhetően sokáig teltségérzetet biztosít, rendszeressé teszi az emésztést, kiemelkedő magnézium és kálium tartalma a megfelelő ásványi anyag ellátottsághoz is hozzájárul.
Kölesliszt
Magas rost tartalmú, gluténmentes alapanyag a köles, mely ideális választás gluténérzékenyeknek és az egészséges táplálkozás híveinek egyaránt. Jelentős B-vitamin, vas és magnézium tartalommal rendelkezik. Semleges ízének köszönhetően a kölesliszt jól használható sós és édes fogások elkészítéséhez, illetve levesek, főzelékek sűrítésre is kiválóan alkalmas.
Kókuszliszt
Kevésbé ismert lisztfajta, pedig kiválóan illik mind a gluténmentes, mind a fogyókúrás étrendbe. A kókuszlisztnek alacsony a szénhidrát tartalma, viszont élelmi rostban nagyon gazdag. Állagában leginkább a búzalisztre hasonlít, elsősorban édességekhez készítéséhez lehet jól felhasználni. Használatánál azonban ügyeljen arra, hogy rengeteg vizet vesz fel!
Gesztenyeliszt
Bár kissé jobban a pénztárcába kell nyúlni a gesztenyelisztért, ám érdemes, hiszen a gesztenye sajátos aromája valóban felfedezhető benne, így remekül használható - többek között- édes sütemények elkészítéséhez. A gesztenyeliszt ízéhez remekül passzolnak a dióban, a mandulában, a mézben, a csokoládéban, a mogyoróban és a fenyőmagban rejlő aromák. Érdemes vele kísérletezni!
Ha egészséges és ízletes gluténmentes ételekre vágysz, akkor a Köles ételbárt nem szabad kihagyni, ahol a lisztérzékenyek mellett a laktózérzékenyek is találhatnak számukra megfelelő fogást a főételek, levesek, saláták és sütemények közül. Hétközben ebédkiszállítás is van lehetőség, így házhoz is rendelheted az egészséges, és gluténmentes ebédedet. (Budapest, VII. kerület, Kertész utca 41., www.koleskonyha.hu)
JÁTÉK
Válaszolj az alábbi 3 kérdésre, küldd el az info@egeszsegmagazin.hu e-mail címre a válaszokat, vagy a www.egeszsegmagazin.hu/kapcsolat menüpontnál küldd el a helyes megfejtést, és nyerd meg Hadarik Rita
Egészséges ínyencfalatok című receptkönyv egyikét.
Játékhoz kapcsolódó kérdések:
- Melyik az a gluténmentes liszt, amelynek alapanyagából készül víz, tej, reszelék és zsiradék is?
- Magas rost tartalmú gluténmentes álgabona, melyről egy budapesti éttermet neveztek el?
- Miért Köles lett a Köles a Reform Konyha neve?