A klasszikus ünnepi desszert, a zserbó ezúttal laktózmentes, cukormentes változatban készült, Fülöp Lili dietetikus konyhájában.
Hozzávalók
- 150 g finomliszt
- 100 g teljes kiőrlésű liszt
- 150 g laktózmentes vaj
- 80 g eritrit
- 1 db tojás
- fél csomag sütőpor
- 0,5 dl laktózmentes tejföl
- 300 g cukormentes sárgabaracklekvár
- 150 g darált dió
- 80 g eritrit
- 100 g cukormentes étcsokoládé
- 1 tk MagicMilk laktózmentes vaj
A liszteket összekeverjük a sütőporral, elmorzsoljuk a laktózmentes vajjal és hozzáadjuk az édesítőt és a tojást, majd összedolgozzuk a tésztát. Hozzáadjuk a laktózmentes tejfölt, négy részre osztjuk és 20 percig pihentetjük.
Az első részből lisztezett deszkán téglalapot nyújtunk, melyet egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítunk. Megkenjük a lekvár egyharmadával és megszórjuk az édesítővel kevert dió harmad részével. Így következik további 2 réteg még ugyanebben a sorrendben. A tetejét megszurkáljuk villával. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd megfordítjuk. A csokoládémázhoz a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és adunk hozzá egy kiskanál laktózmentes vajat is. A mázat a kihűlt zserbóra öntjük és egy egyenletesen elsimítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni és csak akkor szeleteljük, ha a máz teljesen megszilárdult.
TIPP: A teljes kiőrlésű lisztnek köszönhetően a rosttartalom is növekszik, míg a természetes édesítő használatával a kalóriamennyiséggel is spórolni tudunk. Így lesz ez a jellegzetes karácsonyi sütemény laktózmentes és egészségtudatos. :)
A recept körülbelül 35 db zserbóra elegendő, így 1 szelet zserbó tápanyagtartalma:
108 kcal, 2 gramm fehérje, 9 gramm szénhidrát, 7 g zsír
A receptet összeállította:
Fülöp Lili, dietetikus