A zöldségekkel dúsított sütemények omlósabbak, nem válnak szárazzá, ráadásként plusz rostforrást is jelentenek, ami a tavaszi fogyókúra szezonban nem lebecsülendő tulajdonság. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa olyan receptet ajánl, amit diétázók és lisztérzékenyek is bátran elkészíthetnek.
Azt gondoljuk, hogy a zöldséges édességek távol állnak a magyar konyhától, ezért nehezen illesztjük az étrendbe. Ez alól kivétel talán a répatorta, amely igazi úttörőként mára a cukrászdák kínálatában és a házi készítésű kedvencek közt is egyre inkább megtalálható. Pedig ha jobban végiggondoljuk, mindannyian ettünk már krumplis tésztából gyúrt szilvásgombócot, vagy tökös-mákos rétest. Érdemes új ízekkel is kísérletezni, a sütemények készítésénél a burgonya és tök, sütőtök mellett a cukkinit, spárgát, avokádót és céklát is kipróbálni.
A cékla elsősorban a csokoládés süteményekben jó párosítás: színében és ízében is kiegészíti egymást a két alapanyag. Ha cukor helyettesítőt és magas kakaótartalmú étcsokoládét használunk, akkor a kalóriáktól sem kell félnünk – mondja Varga Dóra. A céklának magas a kálium tartalma, és vörös színanyaga miatt jelentős szabad gyök fogó hatással is rendelkezik. Az étcsokoládéban található kakaóbab szintén gazdag antioxidánsokban, melyek az erek egészségének megőrzéséhez is hozzájárulnak, a hozzáadott barna rizsliszt miatt pedig a sok kedvező hatásról inzulinrezisztencia, és lisztérzékenység esetén sem kell lemondani.
A céklás csokoládé szelet hozzávalói:
-200g cékla
-100g barna rizsliszt
-20g kakaó
-2 evőkanál útifű maghéj
-150g xilit
-4 db tojás
-100g vaj
-100g cukor- és gluténmentes étcsokoládé
-1 teáskanál szódabikarbóna
Elkészítése:
A céklákat megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk és puhára főzzük. Amint kihűl, a cékla darabokat az olvadt vajjal simára dolgozzuk botmixer segítségével. A tojások sárgáját a xilittel habosra keverjük, majd a céklás masszával elegyítjük. A száraz hozzávalókat is hozzáadjuk, majd a tojások felvert habjával lazítjuk, végül belekeverjük a durvára aprított csokoládét. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát és 160 fokra előmelegített sütőben 60-75 perc alatt készre sütjük.
forrás: www.allergiakozpont.hu