A zöldségételek választéka kimeríthetetlen. Egy klasszikus burgonyapürét, akár édesburgonyából is elkészíthetjük, így egészségesebb, rostdúsabb verziót kapunk, amely mellé nagyon jól passzol a karfiolropogós feltétként. Gluténmentes és laktózmentes verzióban készült el Fülöp Lili, dietetikus receptje.
Hozzávalók 4 személyre:
A karfiolropogóshoz:
- 1 közepes méretű karfiol (kb. 500 g)
- 100 g csicseriborsó (konzerv)
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 90 g kukoricadara
- 2 ek. sörélesztőpehely (elhagyható)
- 2 tojás
- só
- bors
- olaj a sütéshez
Az édesburgonyapüréhez:
- 2-3 db édesburgonya (én lilát használtam, de bármelyik fajta megfelelő)
- 30 g laktózmentes vaj
- 1-1,5 dl növényi tej (én rizstejet használtam)
- só
- bors
- szerecsendió
Elkészítés:
A karfiolt megmossuk és rózsáira szedjük, majd késes aprítóval finomra daráljuk. A csicseriborsót (ha szárazon vesszük, előtte megfőzzük) és a hagymát is összeaprítjuk, majd az össze hozzávalót egy tálba teszünk és alaposan összedolgozzuk, amíg egy jól formázható masszát nem kapunk. Vizes kézzel karfiolropogósokat formázunk, majd a felhevített olajban mindkét oldalát pár perc alatt aranybarnára sütjük.
Eközben az édesburgonyát héjastul feltesszük főni. Fontos, hogy ne hámozzuk meg a burgonyákat főzés előtt, hogy megőrizzük az alapanyag színét. Ha megpuhult, meghámozzuk, majd egy botmixer segítségével a laktózmentes vajjal, a növényi tejjel és a fűszerekkel pürésítjük.
TIPP: A tálalást feldobhatjuk zöldfűszerekkel, rukkolával vagy csírával is!
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
472 kcal, 63,5 g szénhidrát, 17,5 g zsír, 15 g fehérje
A receptet összeállította: Fülöp Lili, dietetikus