A medvehagyma szezonja húsvét körüli időszakra esik. Miért ne tennénk vele élvezetesebbé, egészségesebbé a húsvéti kalácsot is? Szabó Lucia, a Budai Endokrinközpont dietetikusa egy IR-barát, cukormentes, laktózmentes receptben mutatja meg hogyan tehetjük ezt meg!
Hozzávalók: (kb 20 szelethez)
-200g búzafinomliszt
-300g teljes kiőrlésű liszt
-50g puha, laktózmentes vaj
-1 db egész tojás+1 db a kalács megkenéséhez
-300ml laktózmentes tej
-30g friss élesztő
-fél evőkanál só
-kis csomag medvehagyma apróra vágva
Elkészítése:
A langyos tejben felfuttatom az élesztőt. Közben a liszteket, a sót kimérem és összekeverem. A vajat, tojást és az élesztős-tejes folyadékot is összekeverem, és összedolgozom a lisztekkel. Addig gyúrom, amíg összeáll egy tészta gombóccá és elválik az edény falától.
30 percig kelesztem konyharuhával lefedve, meleg helyen. Amikor megkelt, beledolgozom az apróra vágott medvehagymát, és három részre osztom. Mindegyikből nagyjából egyforma hurkát formázok és összefonom őket. Lefedve kelni hagyom 15-20 percig.
Lekenem az immáron másodszor is megkelt kalácsot tojással, majd előmelegített sütőben, 150°C-on, 40-50 perc alatt aranybarnára sütöm.
Egy szelet kalács energia- és tápanyagtartalma ( 20 szelet esetén):
120 kcal, 4g fehérje, 3g zsír, 15g szénhidrát, 2g rost
Recept és fotó: Szabó Lucia
További receptek a témában:
Medvehagymával
További húsvéti receptek