A táplálékérzékenység vagy a felszívódási zavar főként hasi tünetekkel hívja fel magára a figyelmet:
az érintetteknél hasfájás, puffadás, hasmenés jelentkezik. A panaszokat okozó élelmiszer mellőzésével rendszerint a tünetek is megszűnnek, ám ha nem szeretnénk végleg lemondani a kedvenc ételeinkről, bizonyos esetekben az enzimpótlás is segíthet.
FRUKTÓZFELSZÍVÓDÁSI ZAVAR
A gyümölcsök édes ízét a gyümölcscukor, másnéven fruktóz adja. Az eper, málna, alma, datolya és füge fruktóztartalma különösen magas. Egy fruktóz egy glukóz molekulával együtt a szacharóz nevű kettős cukrot alkotja, melynek lebontását a szervezetben a szacharáz nevű enzim végzi – magyarázza dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa. Vannak, akiknél ez az enzim hiányzik, így náluk a szacharóz fruktózra és glukózra való lebontása nem mehet végbe. Emiatt fruktóztartalmú ételek fogyasztását követően
hasfájás, haspuffadás és hasmenés jelentkezhet. A fruktózfelszívódási zavar általános tünete lehet még az étkezések utáni korai teltségérzés, fokozott bélmozgás, ehhez társuló hangjelenségek, bélgázosság, fáradtság, fejfájás, feszültség, frontérzékenység, a koncentrálási képesség csökkenése és izomgörcs is. A betegség
gyerekeknél is jelentkezhet, náluk a hasfájás és a hasmenés a fő tünet. A magas fruktóztartalmú ételek kerü-lése mellett létezik olyan étrend-kiegészítő készítmény, mely képes az élelmiszerből származó fruktózfelesleget
a vékonybélben glükózzá alakítani, ezzel megelőzve a kellemetlen tünetek kialakulását.
LAKTÓZÉRZÉKENYSÉG
A tejcukor lebontását a vékonybélben termelődő laktáz- enzim végzi. Ennek hiányában a szervezet képtelen a tejcukrot megfelelően lebontani. Az érintetteknél hasfájás, intenzív bélhangok, puffadás, hasmenés jelentkezik a tej fogyasztását követő, általában egy-két óra elteltével. Kezelése laktózmentes diétával történik, laktózmentes tejet, savanyított tejkészítményeket továbbra is az étrendbe lehet illeszteni: sajt, túró, joghurt, kefír a tűrőképességnek megfelelő mértékben fogyasztható. A diéta mellett a laktázenzim tabletta vagy cseppek segítségével is pótolható, ami jó megoldás lehet például étteremben vagy vendégségben, ha a beteg nem biztos az adott étel laktózmentességében.
HISZTAMININTOLERANCIA
A hisztamin az élő szervezetben jelen lévő természetes anyag, emellett bizonyos élelmiszerek is tartalmaznak hisztamint eltérő mennyiségben, így az étkezések során is emelkedhet szervezetünkben a mértéke. Mindez problémát akkor jelent, ha a lebontása nem történik meg megfelelően. A hisztamin lebontását a diamino-oxidáz nevű enzim végzi. Akinél ez az enzim csökkent mértékben termelődik, hisztaminban gazdag étel fogyasztása után allergiaszerű tüneteket tapasztalhat: fejfájás, kiütések, viszketés, hányás, hasmenés, hasi fájdalom jelentkezhet.
A vörösbor, sajtok hisztamintartalma magas, de a csokoládé, spenót és a paradicsom fogyasztása is sokaknál okoz panaszokat. Diéta mellett, ez esetben is az enzim- tabletta étkezés előtti bevétele jelenthet megoldást.