Hozzávalók 12 szelet pitéhez:
Tésztához:
120 g zabpehelyliszt (gluténmentes)
80 g barna rizsliszt
100 g vaj
60 g nyírfacukor
40 g eritrit
4 evőkanál víz
1 evőkanál útifűmaghéj
1 db tojás
Krémhez:
300 g natúrjoghurt
250 g light mascarpone
250 g sovány túró
20 g xilit
1 citrom reszelt héja
1 db közepes méretű gránátalma
Elkészítése:
Először a tésztához kimérjük és összekeverjük a száraz alkotókat. Ezt követően beletesszük a szobahőmérsékletű kockára vágott vajat és a vizet, egynemű masszává dolgozzuk őket, majd kb. 30 percre hűtőbe tesszük állni. Ez idő alatt elkészítjük a krémet. A joghurtot, mascarponét és a túrót xilittel, illetve a reszelt citromhéjjal, villa vagy habverő segítségével egyenletes krémmé keverjük és állni hagyjuk.
A 30 perc elteltével vajjal kikent piteformába egyenletesen eloszlatjuk a tésztát, villával megszurkáljuk a közepét és előmelegített sütőben 160°C-on kb. 20-25 percig sütjük.
Amíg sül a tészta megtisztítjuk a gránátalmát. Ahhoz, hogy ne legyen az egész konyha beborítva a gránátalma színétől, vegyünk egy nagyobb tálat és engedjünk bele langyos vizet. A víz alatt vágjuk szét a gránátalmát és szedjük ki belőle a magokat, amelyek, ha kicsit állni hagyjuk, le fognak ülepedni az edény aljára, míg az eldobandó részek feljönnek a víz tetejére, így szűrő vagy kezünk segítségével könnyen el tudjuk távolítani a felszínről. Ezután szűrjük le és hagyjuk kicsit megszáradni a magokat.
A tésztát vegyük ki a sütőből, amikor kicsit kihűlt tegyük rá a krémet, majd a tetejét díszítsük gránátalmával.
Energia-és tápanyagtartalom 1 szeletben:
Energia: 249 kcal
Fehérje: 9 g
Zsír: 14 g
Szénhidrát: 29 g
Összeállította: Sárga Diána
dietetikus