A reszelt sütemények azért jók, mert nem kell aggódni, hogy hogy néz ki, mert ez pont úgy szép, ha "kócos". Illetve ha akarjuk, gyümölccsel gazdagítjuk, de mehet bele dió, túró, vagy akár kakaó is. Nem mellesleg EZ a recept gluténmentes, tejmentes és hisztamin-szegény!
(gluténmentes, tejmentes, hisztamin-szegény)
Hozzávalók (21×24 cm-es tepsihez, 20 szelethez)
Tésztához:
- 250 g barna rizsliszt
- 50 g mandulaliszt
- 200 g tejmentes margarin
- 25 g eritrit-stevia négyszeres erejű édesítő (vagy más, 100 gramm cukornak megfelelő édesítő)
- 2 db tojássárgája
- csipet só
Töltelékhez:
- 1 kg alma
- 50 g eritrit-stevia négyszeres erejű édesítő (vagy más, 200 gramm cukornak megfelelő édesítő)
- őrölt fahéj, szegfűszeg
- 1 db kezeletlen citrom héja és leve
Elkészítés
A liszteket elegyítjük az édesítővel, csipet sóval, majd összemorzsoljuk a hideg, kockára vágott margarinnal. Végül beledolgozzuk a tojások sárgáját is. Fóliába csomagolva 30 percre fagyasztóba tesszük. Közben elkészítjük a tölteléket.
A hámozott almát lereszeljük, édesítjük, ízesítjük fahéjjal, szegfűszeggel és reszelt citromhéjjal. Meglocsoljuk a citrom levével, majd alaposan elkeverjük.
A sütőt előmelegítjük 170°C-ra. A tésztát kivesszük a fagyasztóból. 2/3-át egy tepsi aljába simítjuk, majd 5 perce légkeveréses funkción elősütjük.
A sütőből kivéve ráhalmozzuk a tölteléket, majd ráreszeljük vagy morzsoljuk a maradék tésztát. A sütőbe visszatolva, alsó-felső funkción 25 perc alatt készre sütjük a sütit.
1 szelet energia- és tápanyagtartalma (energiamentes édesítőszerrel készítve):
154 kcal, 15 gramm szénhidrát, 9 gramm zsír, 1,5 gramm fehérje
A receptet összeállította és a fotót készített:
Szarka Dorottya dietetikus