Miért maradnának ki a gluténmentesen étkezők, diétások a karácsonyi mézeskalács-sütésből és -fogyasztásból?! Íme a gluténmentes, tejmentes mézeskalács receptje!
Hozzávalók (25 darabhoz)
- 70 g barna rizsliszt (+ a nyújtáshoz)
- 20 g kukoricaliszt
- 20 g kölesliszt
- 10 g tápiókakeményítő
- 1 tk útifű maghéj
- 1 tk gluténmentes sütőpor
- 40 g tejmentes margarin
- 80 g méz
- 1 db tojássárgája
- 1 tk gluténmentes mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj, szegfűszeg, gyömbér, ánizs keveréke)
- csipet só
Elkészítés
A margarint megolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet, majd a tojássárgáját. Közben összekeverjük a liszteket, hozzáadjuk a fűszereket, az útifűmaghéjat és egy csipet sót. Összegyúrjuk, 10 percet pihentetjük. Ezalatt a lisztek, illetve az útifű maghéj magukba szívják a nedvességet, és gyúrható tésztát kapunk. Frissen tartó fóliába csomagolva minimum 1 órára hűtőbe tesszük, de a legjobb, ha egy éjszakát pihen. Rizsliszttel szórt felületen vagy szilikonlapon 5 mm vékonyra gyújtjuk. Tipp! Könnyebb, ha a fóliával betakarva nyújtjuk a tésztát – így biztosan nem ragad a nyújtófához.
Tetszőleges kiszúróval elkészítjük a mézeskalácsokat. Díszítésként megszórhatjuk magokkal, nyomhatunk a tetejükre aszalt gyümölcsöt, mogyorót diót.
Előmelegített 180°C-os sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük őket.
Ha kihűltek, érdemes légmentesen záródó dobozba zárni, s csak másnap tovább díszíteni (pl. cukormázzal, tükörmázzal), ha szeretnénk.
Jó étvágyat!
25 darab esetén 1 darab mézeskalács tápértéke (díszítés nélkül)
38 kcal, 6,3 gramm szénhidrát, 1,2 gramm zsír, 0,4 gramm fehérje
A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus.