A granola egy reggeli vagy snack-étel, amely hasonló a müzlihez abban, hogy zabból, diófélékből, mézből vagy más édesítőszerekből, például barna cukorból és néha puffasztott rizsből áll, de a granolát aranysárgára sütve vagy pirítva fogyasztjuk. Szárított gyümölcsöt, például mazsolát vagy datolyát, és édességeket, például csokoládét adhatunk hozzá. A granolát, különösen ha van benne lenmag , gyakran az emésztés javítására használják. Gyakran fogyasztják joghurttal , mézzel, friss gyümölccsel (például banán , eper vagy áfonya ), tejjel vagy egyéb gabonafélékkel. Most glutén- és cukormentes változatát mutatjuk be.
FAHÉJAS GRANOLA- gluténmentes, cukormentes
HOZZÁVALÓK 10 ADAGRA:
- 200 g gluténmentes zabpehely
- 50 g kókuszchips
- 30 g puffasztott quinoa
- 30 g puffasztott amaránt
- 20 g lenmag
- 50 g dió (durvára vágva)
- 50 g sótlan mogyoró (durvára vágva)
- 20 g fahéj
- 1 tk. vanília kivonat
- 50 g olvasztott kókuszzsír
- 80 g eritrit
- 1 dl víz
- fél teáskanál só
ELKÉSZÍTÉS:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Keverjünk össze minden hozzávalót. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és oszlassuk el rajta a magkeveréket. Ezt a mennyiséget két részletben fogjuk tudni megsütni.
Süssük 20-25 percig (vagy amíg egy kicsit megpirul), közben forgassuk át, hogy nehogy megégjen. Ha kész, hagyjuk kihűlni. Zárható edényben hetekig eláll.
Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban:
- Energia: 256 kcal
- Fehérje: 6 g
- Zsír: 16,3 g
- Szénhidrát: 18 g
Recept és fotó:
Rajcsik Enikő, dietetikus