A jelenleg felújítás, átépítés alatt álló kék M3-as metró a fővárosi metróhálózat leghosszabb vonala: átszeli az egész várost Újpest Városközponttól Kőbánya-Kispestig. Fő nyomvonala Budapest két legforgalmasabb sugárútja, a Váci út és az Üllői út alatt halad. Amilyen sebesen megy a metró, olyan sebesen szállnak ki-be, járnak-kelnek az utazók is. A modern, rohanó életmódhoz sajnos sokszor a szó szerinti gyorsétkezés társul, amelyhez a metróvonal „beülős” éttermei nemigen kedveznek.
ÉTTEREMMUSTRA A 3-AS METRÓVONALON
Viszont a „gyorsan valami finomat” híveinek egyértelműen kedvez a 3-as metró állomásainak ételfelhozatala, az úgynevezett street food. A street foodnak nincsen hivatalos definíciója, de lényege a menetközben, utcán elfogyasztható étel, melyet általában pici, gyakran csupán kiszolgálópulttal rendelkező büféből vásárolunk. Az alapanyagok, az elkészített ételek minősége vendéglátóegységenként eltér, és sokszor nem az egészséges étkezésen van a hangsúly. Ezért, ha utazgatás közben éhezünk meg, legyünk körültekintőek! Ha lehet, mellőzük a klasszikus junk foodot (szó szerint fordítva: „szemét kaját”), azaz minden olyan ételt, amely tele van zsírral, cukorral, mindamellett magas a só- és a kalóriatartalma. Ilyen klasszikus gyorsételek a hamburger, a sült krumpli, a hot dog, a kínai ételek zöme, a fűszeres bundában sült csirkeszárnyak, a gyros tál hasábburgonyával, az olajban sült fánkok, de a klasszikus magyar lángos is ebbe a kategóriába sorolható.
A VÁLASZTÁS LEHETŐSÉGE ADOTT
A lakosság egészségi állapota, az egyre gyakoribb ételallergiák és -intoleranciák, az egészséges életforma előtérbe kerülése megköveteli a vendéglátóktól az ételkínálat színesítését, megújítását. Akad számos olyan alapszabály, melyek figyelembevételével és betartásával a street food is egészségesebbé tehető. Nagyon fontos, hogy attól, mert valami „reform”, más alapanyagból készült vagy a felhasznált nyersanyag alapvetően egészséges, az elkészítés, a tálalás módja még teheti azt junk fooddá! A bő olajban sült „rántott” ételek helyett válasszunk grillezett húsokat, halakat, amelyeket minimális zsiradékkal készítenek. Vegetáriánusok a rántott zöldségek és sajtok helyett szintén a grillezett, pirított változatot részesítsék előnyben, bár a kevés olajon pirított bab- vagy gabonaburgerek is izgalmas választásnak bizonyulnak. Ha már hamburger, tortilla vagy gyros, kérdezzünk rá bátran, kérhető-e a buci, a lepény vagy a pita teljes kiőrlésű lisztből, vagy ha diétázunk, szénhidrát-csökkentett verzióban. Szerencsére ma már számos helyen az ételallergiásokra, ételintoleranciásokra is figyelnek, így nem kizárt, hogy glutén és egyéb allergénektől mentes ételek is kaphatók. Nem kell salátát salátával rágcsálni, de jó, ha étkezésünk mellé friss salátát, esetleg párolt zöldséget választunk. A legtöbb salátaöntet olajos, cukrozott, így ha egészségtudatosak vagyunk, kérjük öntet nélkül vagy külön tálban a dresszinget. Az édességkínálat is egyre színesebb. Szinte nincsen olyan fagylaltozó vagy cukrászda, ahol ne kaphatnánk cukormentes finomságokat. Érdemes a túró-, joghurt- és gyümölcsalapú desszertekből szemezgetni. És végül figyeljünk arra is, hogy ne rontsuk el a jól megkomponált menüt egy cukros üdítővel! Jobb választás a friss gyümölcsturmix vagy a különféle, friss gyümölcsökkel ízesített (cukormentes) limonádé. MODERNKORI IGÉNYEKHEZ IGAZODÓ GYORSKAJA Első hallásra nem is gondoltuk volna, hogy a 3-as metró étteremkínálatából is választhatunk egészségesebb fogások közül. Szó sincs arról, hogy soha többé nem ehetünk egy jó fokhagymás-tejfölöst lángost, amit nutellás palacsintával kísérünk, de törekedjünk a kiegyensúlyozottságra, és gondoljunk egészségi állapotunkra, testsúlyunkra. Továbbá ne essünk túlzásba, kérjünk kisebb adagot! Járjunk nyitott szemmel! Merjünk újat kipróbálni! A kínálat folyamatosan bővül a street food palettáján is. A döntés, a választás joga pedig a fogyasztóé, azaz a miénk.
Szarka Dorottya