(gluténmentes, laktózmentes, IR-kompatibilis)
Hozzávalók 10 szelethez
100 g zabpehelyliszt (gluténmentes)
50 g barna rizsliszt
200 g erdei gyümölcskeverék
2 tojás
100 g vaj (szükség esetén laktózmentes)
1,5 dl tej (szükség esetén laktózmentes)
1 csomag sütőpor (gluténmentes)
100 g xilit
60 g eritrit
csipetnyi só
Elkészítés
A liszteket kimérjük és egy edénybe helyezzük. Hozzá keverjük az édesítőszereket, sütőport és a csipetnyi sót. Ezt követően hozzáadjuk a tojásokat és a tejet, majd az olvasztott vajat, arra ügyelve, hogy ne legyen túl forró a hőmérséklete. Gépi vagy kézi habverő segítségével homogén állagúvá keverjük a tésztát. Ezt követően óvatosan belekeverjük a gyümölcsöt. Amikor ez kész, akkor szilikon őzgerincformába öntjük a tésztát és előmelegített sütőben 150°C-on kb. 45 percig sütjük. Az idő elteltével, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült- e tészta. Szükség esetén helyezzük vissza a sütőben, amíg kész nem lesz. Amikor elkészült vegyük ki a sütőből, borítsuk rá a formával együtt egy deszkára vagy egy nagyobb tálaló edényre, hagyjuk kicsit kihűlni, majd óvatosan távolítsuk el róla a szilikon formát.
Ízlés szerint készíthetünk hozzá cukormentes erdei gyümölcs öntetet.
Energia-és tápanyagtartalom 1 szeletben:
Energia: 178 kcal
Fehérje: 4 g
Zsír: 10 g
Szénhidrát: 22 g
A receptet és fotót készítette:
Sárga Diána
dietetikus