(gluténmentes, tojásmentes, cukormentes, IR-kompatibilis)
Hozzávalók 4 főre
350 g sovány túró
175 g joghurt
600 g eper
20 g útifűmaghéj
15 g szeletelt mandula
Elkészítés:
Az epret megmossuk és eltávolítjuk a leveleit. A gyümölcs 2/3-át összeturmixoljuk az útifűmaghéjjal, majd négy pohár aljára egyenletesen eloszlatjuk. Amíg készül a desszert többi része, állni hagyjuk, hogy az útifűmaghéj hatására sűrűbb eperkrémet kapjunk. Közben a túrót kikeverjük a joghurttal és a mandula felével, a maradék epret pedig ízlés szerint darabokra vágjuk. Amikor ezek elkészült, az eperkrémre rétegezzük a túrós krémet, majd a tetejére a darabolt epreket halmozzuk. Legvégül pedig a szeletelt mandula másik felével díszitjük a desszertre.
Édesebb ízre vágyók használhatnak folyékony édesítőszert vagy xilititet, azonban az utóbbi energia-és szénhidráttartalma számolandó. Ebben az esetben az eritrit használatát nem javaslom, mivel az nehezebben oldódik hideg közegben.
Energia-és tápanyag tartalom 1 adagban:
Energia: 173 kcal
Fehérje: 16 g
Zsír: 4 g
Szénhidrát: 18 g
A receptet és fotót készítette:
Sárga Diána
dietetikus