(gluténmentes, diabetikus)
Hozzávalók 8 szelet tortához:
170 g cukormentes, magas rosttartalmú keksz
85 g kókuszzsír
100 g ricotta
100 g mascarpone
40 g natúr joghurt
3 db tojás
30 g xilit
15 g eritrit
3 teáskanál útifűmaghéj
300 g eper
fűszerek: vaníliabél, mentalevél, reszelt citromhéj
Elkészítés:
Előkészítjük a csatos tortaformát és sütőpapírt helyezünk bele. A kekszet apróra tőrjük aprítógéppel, vagy ennek hiányában zacskóba tesszük és sodrófával. Az összetört kekszet beletesszük a tortaformába, ráöntjük a megolvasztott kókuszzsírt és összekeverjük őket. Ez után egy pohár segítségével a kekszet laposra nyomkodjuk a tortaforma aljába. Előmelegített sütőbe 150°C-on 10 percig sütjük.
Ez alatt elkészítjük a krémet. Kanállal simára keverjük a középhőmérsékletű ricottát, mascarponét, natur joghurtot, xilitet, vaníliát és a reszelt citromhéjat. Ezt követően egyesével a tojásokat is belekeverjük a krémbe, majd végül két teáskanál útifűmaghéjat. A krémet ráöntjük a keksz tetejére és 120°C-on kb. 30 percig sütjük. Mikor megsült, nyitott sütőajtónál kicsit hűlni hagyjuk. Ez alatt az epreket megtisztítjuk, félbevágjuk, hozzákeverjük az aprított mentaleveleket, 1 teáskanál útifűmaghéjat és pár percig főzzük őket, majd ráhelyezzük a torta tetejére. Miután kihűlt, hűtőben pihentetjük néhány órát. Friss mentalevéllel díszítve tálaljuk.
Energia-és tápanyagtartalom 1 szeletben:
Energia: 262 kcal
Fehérje: 6 g
Zsír: 18 g
Szénhidrát: 22 g
A receptet összeállította: Sárga Diána, dietetikus