Míg évekkel ezelőtt a citrusfélék is kuriózumnak számítottak az étrendben, addig ma már különlegesebbnél különlegesebb zöldségekkel, gyümölcsökkel, köretvariációkkal találkozhatunk egy bevásárlás során. Természetesen a hazai gyümölcsöket és zöldségeket érdemes a mindennapok sorában előtérbe helyezni, de üde színfoltja lehet étrendünknek, gyermekünk egy-egy egzotikus alapanyag-megjelenése, és köreteinket is sokkal színesebbé varázsolhatjuk egy-egy egzotikus alapanyag kipróbálásával.
KARAMBOLA
A karambola, vagy ismertebb nevén a csillaggyümölcs egy Délkelet-Ázsiából származó egzotikus gyümölcs, mely a madársóska családjához tartozik. Különlegessége elsősorban a külsejének köszönhető, hiszen kettévágva jellegzetes ötágú csillagformát kapunk. Egyedi díszítőeleme lehet édességeknek, fagylaltkelyheknek, gyümölcstálnak. Íze magába foglalja a citrusfélékre jellemző savanykás jelleget édeskés köntösbe ágyazva, tehát meghatározó külső mellett finom ízekkel is találkozhatunk a karambola megkóstolásakor. Beltartalmi értékei nagymértékben nem térnek el a hagyományos lédús gyümölcsökétől, de külön említést érdemel jelentős C-vitamin- és polifenoltartalma.
AMARÁNT
Hazánkban is egyre több helyen találkozhatunk a disznóparajfélék családjához tartozó amaránttal, amit a gluténmentes gabonák között érdemes keresni a boltok polcain. Rengeteg típusa ismert az ősi inka és azték birodalomban is közkedvelt gabonafélének. Nálunk elsősorban puffasztott formában terjedt el fogyasztása müzlikben, édességekben, de a gabona különleges magas rosttartalmú alternatívája lehet a hagyományos fehérrizs- és burgonyaköretnek, ahogy a belőle készülő lisztet érdemes gluténmentes termékek készítéséhez felhasználni. Kiemelkedő vastartalma C-vitaminban gazdag ételekkel kombinálva hatékonyan szolgálhatja a vashiányos étrendet, ideális választás kismamák, vegánok számára.
SÁRKÁNYGYÜMÖLCS
Igazán feltűnő jelenség a kívülről pink színű, pikkelyszerű borítással bíró gyümölcs, ami kettévágva leginkább egy mákfagylalthoz hasonlítható. Ízében se egy hagyományos gyümölcsöt várjunk, mert leginkább a kivi és uborka tulajdonságai vegyülnek az enyhén savanykás, mégis frissítő hatású sárkánygyümölcsben. Ha találkozunk a kissé bizarr külsejű gyümölccsel, akkor egészségünk érdekében érdemes egy próbát adni neki, hiszen jelentős antioxidáns-tartalommal bír, miközben a kis apró magjai értékes telítetlen zsírsavakban bővelkednek.
PERUI OCA
Piros burgonyához hasonlító, Dél-Amerikából származó kultúrnövény itthon szintén kuriózumnak számító köret lehet. Érdekes, hogy eredeti termőhelyén nem túl közkedvelt, hiszen a szegények eledelének számít az ellenálló, betegségekre nem fogékony, könnyen termeszthető zöldség. Ha ki szeretnénk próbálni a konyhánkban az Ocát, akkor érdemes enyhén savanykás ízét kombinálni citrusos ízvilágú ételekkel. Magas C-vitamin-, kálium- és vastartalmának köszönhetően pedig az egészséges táplálkozás jegyében is asztalunkra kerülhet.
Varga Dóra, dietetikus