Egészséges és gyors bolognai spagetti. Cukormentes, tejmentes, tojásmentes.
Hozzávalók: (4 főre)
-280g teljes kiőrlésű spagetti tészta
-2 közepes szál sárgarépa (körülbelül 150g)
-1 közepes szál fehérrépa (körülbelül 70g)
-1 fej vöröshagyma
-3-4 gerezd fokhagyma
-300g darált pulykamell
-500g passzírozott paradicsom
-100g sűrített paradicsom
-só, bors, oregánó, bazsalikom
-1 tk eritrit
-4 ek olaj
-parmezán sajt (vagy növényi sajt)
Elkészítés:
A hagymát megtisztítom, apró kockákra vágom. A sárgarépát, fehérrépát megtisztítom és robotgépben apróra darálom, vagy sajtreszelőn lereszelem. Olajon üvegesre pirítom a vöröshagymát, majd hozzáadom az aprított zöldséget, összepirítom. A darált pulykamellet is hozzáadom és kifehéredésig pirítom. Felöntöm a passzírozott paradicsommal, hozzáadom a sűrített paradicsomot, ha kell vizet öntök hozzá. Ízesítem eritrittel, sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, és fedő alatt puhára párolom. Amikor már majdnem kész, belereszelem a fokhagymagerezdeket is, és hagyom pár percet főni.
A tésztához egy nagyobb lábasban vizet forralok, megsózom. Amikor gyöngyözik, beleteszem a spagettit és a tészta csomagolásán feltüntetett ideig főzöm.
Amikor kész a tészta leszűröm és hozzákeverem a szószt. Parmezán sajttal tálalom. (aki tejfehérje allergiás helyettesítheti növényi sajttal)
Energia- és tápanyagtartalom egy adagban (parmezán nélkül):
532 kcal, 31g fehérje, 14g zsír, 64g szénhidrát, amelyből 11g rost.
Fotó és recept:
Szabó Lucia dietetikus