"A kukoricadara olcsó, bárhol fellelhető és igen sokoldalúan felhasználható gluténmentes alapanyag. Kásához, túrógombóchoz, polentához is felhasználható, de én most egy kevert sütihez adtam. Isteni lett! Kötelező hétvégi finomság." (Szarka Dorottya - dietetikus)
Birsalmás-csokis kukoricasüti
(gluténmentes, tejmentes, cukormentes)
Hozzávalók 20-30×-as tepsihez (12 szelethez)
- 200 g kukoricadara
- 100 g GM, cukormentes étcsokoládé
- 50 g tejmentes sütőmargarin
- 20 g zsírszegény kakaópor
- 50 g kókuszreszelék
- 60 g eritrit (vagy ennek megfelelő más édesítő)
- 4 db tojás
- 50 g víz
- 1/2 cs GM sütőpor
- csipet só
- 1 db nagyobb (kb. 200 g) birsalma
- egész szegfűszeg és fahéjrúd
Elkészítés
1. A birsalmát alaposan megmossuk, meghámozzuk, kivájjuk a magházát. Vékony szeletekre vágjuk, majd annyi vízzel, amennyi ellepi, illetve pár darab egész szegfűszeggel, fahéjrúddal feltesszük főni. Ha félpuhára főtt, elzárjuk alatt a gázt, hagyjuk a főzővízben. Közben összekeverjük a tészta hozzávalóit.
2. A csokit és a margarin vízgőz felett megolvasztjuk. Hagyjuk hűlni.
3. A kukoricadarát, kakaóport, eritritet és a kókuszreszeléket alaposan összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval.
4. A tojásokat kézi habverővel felverjük, és a már lehűlt, de folyékony olvasztott csokoládéhoz keverjük. Az egészet hozzáöntjük a kukoricadarás keverékhez, alaposan elegyítjük.
5. Kevés (50 gramm) vizet adunk a tésztához, elkeverjük és 5 percet állni hagyjuk. Ha nagyon „száraznak” ítéljük meg, kevés víz hozzáadásával hígítható a massza.
6. Kimargarinozott tepsibe öntjük, tetejére elrendezzük a leszűrt birsalmaszeleteket.
Előmelegített 160°C-os sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
1 szelet energia- és tápanyagtartalma (eritrittel és cukormentes csokoládéval készítve):
195 kcal, 19 gramm szénhidrát, 11 gramm zsír, 5 gramm fehérje
A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus