(cukormentes, gluténmentes)
Hozzávalók: (kb 10 adaghoz)
-250g gluténmentes, nagyszemű zabpehely
-80g cukrozatlan almapüré (házilag is elkészíthető: kevés vízzel megpárolok egy almát, botmixerrel pürésítem)
-10g étolaj/kókuszolaj
-50g eritrit (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb, ki mennyire szereti édesen)
-100g dió
-2 tk fahéj
-vanília kivonat
-csipet só
Elkészítés:
Kimérem az almapürét, beízesítem eritrittel, fahéjjal, sóval, vaníliával, jól összekeverem. Hozzáadom az olvasztott kókuszolajat vagy növényi olajat és elkeverem. Az illatos masszához öntöm a zabpelyhet, összeforgatom.
Sütőpapírral bélelt tepsin szétterítem a granolát. 160°C-on légkeveréses sütőben sütöm körülbelül 30 percig. 10 percenként keverek rajta, hogy a nagyobb gubancok szétváljanak, és minden sarka aranybarnára, ropogósra süljön.
Az utolsó 10 percben hozzáadom a durvára tört diót is. Ha kész kiveszem a sütőből, hagyom teljesen kihűlni, majd befőttes üvegben tárolom.
Ízlés szerint lehet variálni akár fűszerekkel, kókuszreszelékkel, magvakkal, cukormentes csokoládéval.
Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban (30g):
172 kcal, 6g fehérje, 9g zsír, 16g szénhidrát, 4g rost
A receptet összeállította és a fotót készítette:
Szabó Lucia, dietetikus