A sárgarépa mindig, (majdnem) mindenhol elérhető. Fütyülni lehet, hogy nem tanulunk meg tőle, , de sok hasznos tulajdonsága mellett számos elkészítési lehetőség rejlik benne és talán ha nem a húsleves "kötelező elemeként" ismerjük meg, még meg is szeretjük... Szarka Dorottya dietetikus receptjeit mutatjuk be.
RÉPATORTA
(gluténmentes, tejmentes, IR-barát)
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához, 12 szelet)
- 150 g zsírtalanított mandulaliszt
- 50 g durvára tört mandula
- 200 g sárgarépa (tisztítva mért súly)
- 250 g eritrit
- 2 db tojás
- 1 ek kakaópor
- 1 kezeletlen citrom héja
- 1 ek citromlé (narancslével még finomabb)
- csipet só
- vaníliaaroma
- fahéj, szerecsendió
Elkészítés
A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját keverjük össze a száraz hozzávalókkal, az apró lyukú reszelőn lereszelt sárgarépával, a citromhéjjal, a citromlével, az ízesítő anyagokkal és vanília aromával. A habbá vert tojásfehérjét 2-3 részletben adjuk a tésztához, óvatosan elegyítsük a masszát.
Kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt, esetleg szilikonos tortaformába öntjük a tésztát, s előmelegített 170°C-os sütőben 45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát mindig végezzünk!
1 szelet répatorta energia- és tápanyagtartalma (12 szelet esetén):
85 kcal, 2 g szénhidrát, 4,5 g zsír, 3 g fehérje
SAJTOS RÉPAFASÍRT
(gluténmentes, tojásmentes, IR-barát)
Hozzávalók 4 főre
- 400 g sárgarépa (tisztítva mért súly)
- 100 g füstölt sajt (pl. trappista)
- 50 g garantáltan glutémentes zabpehely
- só, bors
- 2 szál újhagyma
- friss petrezselyemzöld
Elkészítés
A sárgarépát apró lyukú reszelőn lereszeljük, fűszerezzük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a hagymát végül a zabpelyhet. Hagyjuk pihenni 5-10 percet; addig előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
Sütőpapírral bélelt tepsire evőkanálnyi halmokat rakunk, 20 perc alatt készre sütjük.
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
174 kcal, 14 g szénhidrát, 7 g zsír, 9 g fehérje
KÓKUSZTEJES SÁRGARÉPAKÉMLEVES
(gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, IR-barát)
Hozzávalók 4 főre
- 800 g sárgarépa (tiszítva mért súly)
- 2 evőkanál kókuszzsír
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 dl kókusztej
- só, gyömbér, szerecsendió
Elkészítés
A zúzott fokhagymát és az apró kockára vágott sárgarépát megdinszteljük a felhevített zsiradékon. Pirulás után 1,5 liter hideg vízzel felöntve fedő alatt puhára pároljuk. Kókusztejjel felöntve simára turmixoljuk, ízesítjük sóval, szerecsendióval és gyömbérrel.
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
160 kcal, 9 g szénhidrát, 8 g zsír, 2 g fehérje
A recepteket összeállította: Szarka Dorottya dietetikus